top of page
alexandragulic

Zhypnotizujú ma na kurze Hypnopôrod?

Updated: Aug 4, 2021

Častokrát sa stretávam s rozpačitými reakciami, keď poviem, že som lektorkou Hypnopôrodu. Veľa ľudí si pod tým predstaví niečo ezoterické. Tak si to poďme rozobrať na drobné, nech sa zbavíme predsudkov :)


Ezoterika a woodoo

Mohli by sme si možno na začiatok povedať, čo je to vlastne "ezoterické"? Podľa slovníka cudzích slov je pojem "ezoterický" definovaný ako tajný, zasvätený, vnútorný; prístupný iba zasväteným. Kurz Hypnopôrodu rozhodne nie je tajný, ani prístupný iba zasväteným :D Je úplne verejný a prístupný komukoľvek, kto ho chce absolvovať. Keď sa zamyslím, čo by si ešte mohli ľudia predstavovať... možno nejaké seansy, vydymovadlá, rituály, hypnotizovanie (v zmysle, že vás zhypnotizujem a prikážem vám kotkodákať :)), kyvadlo, veštenie z kariet... Trafila som sa? Môžem vás ubezpečiť, že nič z tohto sa na kurzoch Hypnopôrodu nedeje. Maximálne použijem sviečky a difuzér pre príjemnú vôňu a spríjemnenie atmosféry.


Definovanie pojmu Hypnopôrod

Aby som lepšie vystihla, čo kurz Hypnopôrod vlastne zahŕňa a na čo ťa pripravuje, použila by som skôr pojem: uvoľnený alebo pokojný pôrod. Je to komplexná predpôrodná príprava, ktorá posilňuje vnútorný postoj budúcej maminky a buduje jej sebadôveru, pokoj a vnútornú silu.

Predpona hypno- v tejto súvislosti znamená samostatné použitie vlastnej mysle, aby si sa dokázala priblížiť pokojnému pôrodu bez bolesti a lekárskych zásahov.

Partner pri pôrode, hypnopôrod, prirodzený pôrod, strach z pôrodu, Alexandra Gulič, pôrod bez bolesti

Čo Ťa na kurze Hypnopôrod čaká

Na kurze sa učíme niekoľko praktických techník, ktoré znižujú hladinu stresu a zvyšujú uvoľnenie: dychové cvičenia, mindfulness (všímavosť), vizualizácie, afirmácie, relaxácie (uvoľnenie) a prehlbovacie techniky.

Aj slovo vizualizácia ti znie trochu ezotericky? A vieš, že táto technika je už desaťročia využívaná vrcholovými športovcami, ktorí sa pripravujú na veľké podujatia ako majstrovstvá sveta alebo olympiáda?

Všetky tieto techniky môžeš využívať v bežnom živote aj po pôrode. Mne veľa z nich pomáha napríklad pri výchove môjho syna :)


Čo ti dá kurz Hypnopôrodu

Táto príprava na pôrod ti v prvom rade dá schopnosť dôverovať sebe, svojmu dieťatku a svojmu telu, že ste na tehotenstvo a pôrod pripravení a že to dokážete zvládnuť. Pomôže ti myslieť pozitívne a nezameriavať sa na patológie, bolesť, riziká a možné komplikácie, prestaneš si klásť otázku: "Čo by bolo, keby...?" Teba aj tvojho partnera naučí pracovať so strachom a svojimi obavami, ktoré vás môžu obmedzovať a bránia vám tešiť sa na úžasný zážitok, ktorý vás čaká. Samozrejme, naučíš sa aj spôsoby dýchania počas pôrodu, pôrodné polohy, ako to vlastne celé počas pôrodu funguje, ako pracuje tvoje telo a ako spolupracuje s bábätkom.


Je kurz vhodný aj pre partnera?

Môj názor je, že rozhodne áno. Myslím si, že je mimoriadne dôležité zapojiť do celého procesu tehotenstva, pôrodu a následne aj starostlivosti o bábätko svojho partnera. Hlavne, ak ťa bude k pôrodu sprevádzať, kurz ho pripraví na to, čo ho čaká, na čo sa má zamerať, ako má komunikovať a ako sa má správať. Nielen k tebe, ale aj k personálu pôrodnice. Chlap, ktorý má o pôrode veľmi skreslené predstavy, prípadne žiadne predstavy :), ti pri pôrode veľkou oporou nebude. Pravepodobne sa zľakne, bude nervózny, vystresovaný a bezradný a vôbec nebude vedieť, čo má robiť. A ty namiesto toho, aby si sa sústredila na rodenie, budeš riešiť ešte aj jeho. Ale v konečnom dôsledku je toto rozhodnutie na vás, žiadne nie je správne alebo nesprávne, urobte to tak, ako cítite.

Partner pri pôrode, hypnopôrod, prirodzený pôrod, strach z pôrodu, Alexandra Gulič, pôrod bez bolesti

Absolvujem kurz a mám zaručený úžasný pôrod

No takto to, bohužiaľ, nefunguje :) Hypnopôrod je aj záväzok - voči sebe a svojmu bábätku. Je to práca na sebe. Bez pravidelného precvičovania to nepôjde. Aby si dokázala zmeniť svoje myslenie a osvojila si nové návyky, potrebuješ cvičenia často opakovať. Ak svojej príprave venuješ čas a energiu, Hypnopôrod ti prinesie zmenu vnútorného postoja a staneš sa silnejšou nielen pri pôrode, ale aj vo svojom ďalšom živote.


Ak chceš urobiť radosť budúcej maminke vo svojom okolí, je to výborný tip na darček. A ak s takýmto darčekom príde partner, myslím, že bude mať pripísaných aspoň 100 dobrých bodov. :)


Verím, že som ti priblížila, čo môžeš od kurzu Hypnopôrod očakávať. Ak by si mala ešte otázky, kedykoľvek mi napíš.


A na záver by som ešte rada napísala, že nie ja viem najlepšie ako má pôrod vyzerať, ani ťa na kurze nenaučím ako "správne" rodiť. To TY máš všetky schopnosti a vedomosti, ako na svet priviesť svoje bábätko. Kurz a ja ti máme byť oporou, aby si objavila svoju silu a aby si na svoj pôrod nakoniec mala tie najkrajšie spomienky.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page