top of page
alexandragulic

Verím v pôrod, verím v teba

Verím v prirodzený pôrod.

Verím v schopnosť ženy rodiť.

Verím v ženskú silu.

Verím v odhodlanie matky.

Verím ženskému telu.

Verím bábätku prichádzajúcemu na svet.

Verím v TEBA!


Som úplne presvedčená o tom, že zdravá žena so zdravým tehotenstvom a bábätkom je schopná porodiť prirodzene, pokojne a harmonicky. Ale tiež viem, že zdravotný systém, ani spoločnosť, tomu až tak ako ja neveria. A je veľmi ťažké vysporiadať sa s tlakom okolia a ustáť si svoje presvedčenie. Ale ak chceš byť vo svojej sile a prevziať zodpovednosť za seba, svoje telo, svoje dieťatko, svoj pôrod, musíš vo svoju silu uveriť aj TY!


Aj keď sa v dnešnej dobe veľa hovorí o sile mysle, o práci s ňou, máme možnosť sledovať rôznych spíkrov, motivátorov, lektorov... Vnímaš ale skutočne to, čo ti hovoria? A veríš tomu? Dokážeš to precítiť? Myslím si, že stále veľmi podceňujeme silu našich myšlienok a neuvedujeme si, ako dokážu ovplyvňovať našu realitu. To, čomu verí naša hlava, to nasleduje aj naše telo.


  1. Tvoje aktuálne presvedčenia o živote, pôrode, čomkoľvek máš už dávno naprogramované vo svojom podvedomí. A u väčšiny žien prevláda program, že pôrod je bolestivý a desivý proces, že ho treba len prežiť a vydržať.

  2. Tvoje myšlienky spúšťajú v tele emócie a tie spúšťajú fyzické reakcie.

  3. Negatívne predstavy spúšťajú negatívny odozvy. Aj pri pôrode.


Preto, ak veríš, že pôrod je bolestivý a nepríjemný zážitok, tvoja skúsenosť a realita ti toto presvedčenie potvrdí a zažiješ presne taký pôrod. Tvoje negatívne myšlienky aktivujú sympatický nervový systém, čo spôsobí, že sa uvoľnia stresové hormóny a tvoj pôrod skutočne bude bolestivý a nepríjemný.



Ako to dokážeš celé zmeniť?

Veľmi jednoducho :). Zmeň svoje myšlienky. Rozhodni sa veriť v seba, v pozitívny zážitok z pôrodu. Keď začneš pracovať na svojich myšlienkach a meniť ich na pozitívne, začneš sa otvárať skúsenostiam, ktoré pre teba boli doteraz neviditeľné a do tvojho života si pritiahneš okolnosti, ktoré ťa nasmerujú k tomu, po čom túžiš.


Súčasťou predpôrodnej prípravy by preto nemala byť len fyzická príprava, ale aj mentálna. Mala by sa venovať aj tvojím predstavám a presvedčeniam o pôrode a snažiť sa zlomiť a spracovať všetky negatívne myšlienky a bloky, ktoré v súvisloti s pôrodom máš.

A, samozrejme, snažiť sa naladiť ťa na pozitívnu vlnu. Pretože si to, čo si myslíš.


Ale ako to celé nakoniec urobíš, je na tebe :)


Ja som sa v príprave na svoj pôrod rozhodla:

  • byť informovaná

  • rozumieť svojmu telu

  • rozumieť, čo sa deje počas celého pôrodného procesu

  • získať techniky a zručnosti, ktoré môžem použiť pri pôrode a ktoré mi pomôžu pracovať so svojím telom, mysľou, aj bolesťou

  • vedieť, čo všetko môžem využiť z medicínskeho hľadiska, ak sa tak rozhodnem

  • rozumieť zásahom, ktoré sa na pôrodnej sále robia, aby som dokázala prijať adekvátne rozhodnutie v prípade akejkoľvek situácie

  • absolvovať predpôrodnú prípravu formou kurzu Hypnopôrod.

Ak cítiš, že toto je aj tvoja cesta, rada ťa budem týmto kurzom sprevádzať. Vybrať si môžeš TU.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page